AEO certificaat of vergunning?

AEO-vergunning is tegenwoordig de juiste benaming. Voorheen was het wel degelijk een certificaat, maar sinds in 2016 de DWU (Douane Wetboek van de Unie) uitkwam is dit certificaat overgegaan in een vergunning. Deze vergunning is geldig in alle lidstaten. 

Met een AEO vergunning toon je aan dat uw organisatie:

 1. Financieel gezond is
 2. De administratieve organisatie op orde is
 3. Een controlespoor heeft van al haar producten
 4. Betrouwbaar personeel aanwezig is
 5. De informatiebeveiliging en IT op orde is
 6. Toegangscontroles heeft
 7. Organisatieprocessen op orde heeft

Hiermee voldoet de organisatie aan (toekomstige) klantwensen, geeft de organisatie toegang tot een groter klantenbestand en resulteert het in een concurrentievoordeel.

Als je bovenstaande punten aan kan tonen bij de douane kan je Authorized Economic Operator (AEO) worden. Met deze vergunning toont de douane een blijk van vertrouwen richting de organisatie. Dit vertrouwen resulteert in o.a. minder fysieke (douane) controles, controles op documentatie en voorrang bij controles, eenvoudige aangiftes doen, het eenvoudiger behalen van andere douanevergunningen, korting op eventuele zekerheidstelling. 

Met deze processen verlaag je als organisatie de logistieke kosten. Je wordt daarnaast gezien als een betrouwbare handelspartner. 

Je hebt als organisatie de keuze uit 3 verschillende AEO-vergunningen:

 • AEO S (Safety) deze richt zich met name op veiligheid
 • AEO C (Customs) hiermee toon je aan vakbekwaam te zijn op het gebied van douane
 • AEO F (Full) dit is de gecombineerde vergunning van AEO S en AEO C. Hiermee toon je aan dat je voldoet aan alle eisen van de AEO.
   

De AEO wordt een steeds bekender begrip in de internationale handel. Veel organisaties eisen van hun klanten en/of leveranciers een AEO-vergunning. Zonder het zijn van een AEO doen deze partijen geen zaken. 

Ondersteuning nodig voor, tijdens en na uw AEO-project?

Monitoren AEO vergunning

Het hebben van een AEO-vergunning is een hele prestatie, maar het onderhouden van deze vergunningen is soms nog wel lastiger. Je dient als organisatie altijd in control te zijn. Je moet blijven voldoen aan de eisen van de vergunningen en dit in een constant veranderende wereld waarbij je organisatie in beweging is en de wet- en regelgeving eromheen.

Het is belangrijk om een managementsysteem te hebben ingericht waarbij je continue de controle houdt over zaken die betrekking hebben op deze vergunning. Deze monitoring gebeurt vaak intern door een persoon met veel douanekennis. Dit proces kan je ook uitbesteed aan externe partijen. Zo kan het goed zijn om audits te laten uitvoeren door externe partijen om bedrijfsblindheid te voorkomen. Deze externe audits geven de douane ook extra vertrouwen bij eventuele controle op naleving van deze vergunning.

Nieuwsgierig hoe uw organisatie er momenteel voorstaat met betrekking tot de AEO-eisen, probeer dan geheel gratis de AEO-tool. Heeft u vragen of hulp nodig? Neem contact met ons op en wij helpen met al uw vraagstukken.

Nog meer lezen over de AEO vergunning? Lees dan ook eens: van AEO tot Z. De AEO vergunning uitgelegd.