Toezicht op AEO-vergunning verandert

De douane gaat de controle op AEO-statushouders intensiveren. De douane ziet dat het te lang te weinig heeft gedaan om de AEO-status van bedrijven te controleren. De douane constateert dat veel organisaties niet in control zijn. Dit kan leiden tot opgeschorte AEO-vergunningen. De voordelen vervallen en dit heeft effect op andere vergunningen. Dit kan zelfs leiden dat operationele zaken stil komen te liggen.

toezicht AEO-vergunning

Strenger toezicht

Veel bedrijven hebben al een aantal jaren een AEO-vergunning. Dit is niet een diploma dat je aan muur hangt en de rest van tijd trots naar kan kijken. De status AEO betekent dat je continu in control moet zijn en daarnaast verbeterprocessen doorvoert. Procedures dienen aangepast te worden, (organisatorische) veranderingen dienen gemeld te worden bij de douane, interne en externe controles dienen uitgevoerd te worden en veel meer.

Heeft de organisatie een compliance team dat expertise heeft van de verschillende disciplines binnen de organisatie? Of is alleen de douane declarant of de douaneafdeling verantwoordelijk voor de AEO? De AEO-vergunning beslaat bijna alle facetten van de organisatie en het is daarom van belang om vertegenwoordigers van de gehele organisatie bij je compliance team te betrekken. Zo zijn financiële processen, screening, databeveiliging, fysieke beveiliging, vakbekwaamheid en de administratieve organisatie belangrijke onderdelen van de vergunning.

aeo vergunning toezicht

In de managementverklaring bij de aanvraag van de AEO-vergunning heeft de organisatie getekend dat het regelmatig vaststelt dat het nog aan de voorwaarden van de AEO voldoet.De douane constateert regelmatig dat dit niet het geval is.

Als de AEO-vergunning te weinig aandacht heeft gekregen de afgelopen tijd dan is het verstandig om daar snel mee aan de slag te gaan.

Corné Compliance kan u helpen weer compliant te worden of een compliance audit voor u uitvoeren om te kijken hoe de organisatie er momenteel voorstaat en welke zaken u (opnieuw) in orde moet brengen. Hiervoor kunt u vrijblijvend contact opnemen voor de mogelijkheden. Voor direct contact: merijn@cornecompliance.nl